Cercar en aquest blog



Tens alguna cosa per publicar, alguna suggerència, dubte, etc? envia'ns un mail sense miraments a lo_german@hotmail.com




dimecres, 18 de novembre del 2009

Medi Ambient regula l'escalada a Lleida


Nota de premsa del Departament de Medi Ambient i Habitatge

Barcelona, 11 de Novembre de 2009


  • Aquesta és una regulació pionera a l’àmbit de Lleida que afecta la serra de Mont-roig i la del Monteró i alguns enclavaments de l’àrea meridional de la demarcació

  • L’objectiu de l’acord amb el col·lectiu escalador és fer compatible l’escalada amb la conservació del patrimoni natural

  • La regulació és poc restrictiva perquè només afecta sectors molt concrets d’elevat interès natural

  • El Departament de Medi Ambient i Habitatge regularà a partir d’aquest mes de desembre l’escalada en espais protegits de la província de Lleida per fer compatible aquesta modalitat esportiva amb la conservació del patrimoni natural. Aquesta és una iniciativa que s’ha consensuat amb el col·lectiu escalador, i s’aplicarà a la serra de Mont-roig i la del Monteró i alguns enclavaments de l’àrea meridional de la demarcació.

    Al sector meridional de Lleida, hi ha zones de muntanya on hi ha espècies de plantes de distribució molt reduïda, i també aus que crien en penya-segats i cingleres. Aquestes espècies ocupen uns àmbits molt particulars que han estat inaccessibles als humans fins gairebé als nostres dies. Ara bé, el desenvolupament de l’escalada ha permès arribar fins a aquests espais, i això pot afectar l’èxit reproductor d’aquestes aus i les àrees de distribució de les plantes. Per això, amb els representants de l’excursionisme i l’escalada, s’ha pogut redactar una proposta consensuada per assolir una gestió i conservació correctes de les espècies.

    La regulació de l’escalada, que es va aprovar el proppassat 28 d’octubre i entrarà en vigor el 30 de novembre de 2009, ha estat elaborada pels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Medi Ambient i Habitatge i consensuada entre representants i/o membres del Centre Excursionista de Lleida, de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), del Centre Excursionista de Balaguer, de l’Agrupació Excursionista de l’Urgell, de la Xarxa d’Escaladors Catalans (XESCA), de l’Associació d’Escalada Sostenible (AES), de la Societat d’Amics de Muntanya de Tremp i del Centre Excursionista de Flix. La presentació de la nova regulació s’ha fet avui al Centre Excursionista de Lleida i ha estat a càrrec del director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Joan Farré, i el president del Centre Excursionista de Lleida, Joan Ramon Segura.

    Una bona oportunitat per protegir la flora i la fauna

    Una de les possibles amenaces que pateixen actualment els ocells rapinyaires i la flora protegida gira a l’entorn de la freqüentació humana de les àrees vitals i de reproducció de les espècies esmentades. En el cas dels rapinyaires rupícoles (aus que tenen gran part del seu cicle vital en un entorn rocós), l’escalada és una de les activitats que pot tenir impacte per raó de la vulneració de la verticalitat, barrera de seguretat molt important per a aquests ocells. El trànsit per les vies d’escalada que passen per les penyes de cria o a prop seu durant els mesos de reproducció pot provocar l’abandonament del niu i, per tant, el fracàs en la reproducció amb el conseqüent impacte negatiu en la productivitat i l’evolució de les poblacions d’aus.
    Així mateix, pel que fa a la flora, els ambients rupícoles també són refugi per a espècies de plantes de distribució molt localitzada. Les plantes rupícoles es desenvolupen en un entorn caracteritzat per la manca de substrat on és difícil arrelar i créixer; és per això que són molt vulnerables a les activitats esportives que poden comportar el trepig i el desarrelament de les plantes.
    Per elaborar la proposta de regulació, els Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge van elaborar un inventari de les zones de nidificació i de flora protegida amb la ubicació concreta de les principals àrees de cria i de presència de peus de flora amenaçada, respectivament. Això va permetre identificar de manera precisa els àmbits d’actuació dins el marc general definit prèviament pel grup de treball a la serra de Mont-roig, la serra de Monteró i d’altres indrets amb presència de flora, i delimitar posteriorment la proposta de zonificació mitjançant visites de camp del grup de treball. En aquest sentit, cal destacar el seguiment de les poblacions de dues plantes, la Petrocoptis montsicciana i la Delphinium bolosii. Es constata que les poblacions d’aquestes espècies estan formades per agrupacions de pocs individus distribuïdes de manera molt localitzada en penya-segats. El resultat d’aquest treball ha estat la zonificació del territori segons si l’escalada és permesa sense cap mena de restricció, si hi ha condicionants que fan que calgui una restricció temporal o si no es pot dur a terme perquè és incompatible amb la conservació dels valors naturals.

    Àmbit d’ampliació i zonificació

    L’escalada es regularà a la serra de Mont-roig (terme municipal de Camarasa i de les Avellanes i Santa Linya) i la serra de Monteró (terme municipal de Camarasa) per criteris de protecció de fauna, i al dispensari de Camarasa (terme municipal de Camarasa), Rubió de Baix (terme municipal de la Foradada), Santa Maria del Salgar (terme municipal de la Foradada) i Castell de Malagastre (terme municipal d’Artesa de Segre).

    En els treballs d’identificació de les zones també s’han establert tres categories:

    • Zona de màxim interès per a la flora protegida: no hi és permesa l’obertura de noves vies d’escalada i ni l’escalada en cap moment de l’any. Aquesta categoria inclou zones amb presència de les dues espècies de flora amenaçada Petrocoptis montsicciana i Delphinium bolosii, les quals viuen a les parets verticals de roca calcària i/o a la seva base.
    • Zona d’interès per a la conservació d’aus: no hi és permesa l’obertura de noves vies sense autorització i se’n regula temporalment l’escalada per adequar-la a l’època de cria. Es tracta de zones amb presència d’aus protegides per la legislació vigent com l’àguila cuabarrada, l’àguila daurada, l’aufrany, el voltor i el falcó pelegrí.
    • Zona lliure: hi és permesa l’escalada tot l’any i l’obertura de noves vies no cal de cap mena d’autorització.

    L’acord de regulació comporta la creació d’una comissió tècnica formada per un representant de la FEEC, 2 representants d’associacions d’escaladors i 2 del Departament de Medi Ambient i Habitatge. A més, es preveu que en els pròxims mesos s’establiran les col·laboracions necessàries amb els agents del territori per assolir la màxima difusió possible de l’acord i es durà a terme una campanya de sensibilització i d’informació.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada