Cercar en aquest blog



Tens alguna cosa per publicar, alguna suggerència, dubte, etc? envia'ns un mail sense miraments a lo_german@hotmail.com




Maldà: situació dels blocs i Dau cara sud


Foto: escaladaperatontos.blogspot.com

Maldà és una de les zones emblemàtiques de l'escalada en bloc de l'Urgell, tant per la varietat de blocs com per l'encant del sector.

La zona d'escalada es troba en el turó de Maldanell, prop del qual hi ha localitzades restes d’interès arqueològic. Entre els materials trobats hi ha ceràmica neolítica, ibèrica, romana i medieval. Cal pensar que al cim del turó era assentat el castell o torre de guaita de Maldanell, encara que no hi ha vestigis que ho testifiquin.

S'han fet excavacions sota una balma gegant i s’hi han trobat restes d’una habitació medieval d’un edifici d’aparences monumentals que fan pensar en una possible cronologia dels segles XIII o XIV. Hi ha restes d’un possible dolmen i unes sepultures excavades a la roca, amb alguns gravats. Actualment, l'ermita de Sant Joan de Maldanell, reconstruïda pels veïns del poble, corona el turó.

Al voltant del turó es poden comptabilitzar més de 10 blocs amb identitat pròpia, tot i que gran part del protagonisme se l'emporta el Dau, el Submarí i el Cul de Gos.
En el plànol de situació es numeren els següents blocs:
  1. El Dau. Bloc estrella de la zona, inesgotable pedra amb infinitats de combinacions al bell mig del turó on domina una espectacular vista. Destacar les fantàstiques llums a les postes d'hivern! Al ser escalable 100% per totes les cares, s'hi pot anar jugant amb les orientacions del sol, per tant s'hi pot escalar pràcticament tot l'any.
  2. ?
  3. Cul de Gos. Fantàstic bloc situat al vessant sud del turó caracteritzat per un perfecte monodit al mig de la paret que evoca cert orifici excretor. Trobem potents passos que requereixen força i destressa, amb caigudes ocasionalment desafortunades.
  4. Bloc del Camí
  5. Bloc Invisible.
  6. Bloc del Castell. Pedra col·losal que domina el turó abans d'arribar a l'ermita al més pur estil "Super HigBall" o "Super Tsunami". Tots els passos estan equipats amb alguna expansió, ja que les caigudes són severes. El vessant nord d'aquesta pedra amaga moviments de poca alçada i amb caigudes segures.Foto: escaladaperatontos.blogspot.com
  7. El Submarí. "Bloc d'estiu", es troba al vessant nord amb ombra pràcticament tot el dia.
  8. El Menir. Un bloc oblidat del sector, tanmateix amaga una bellesa que no decepciona.
  9. Catxalot, Bloc de la Cabana i Bloc Partit
  10. ?
  11. Ull de Llebre. Són els últims blocs netejats per escaladors de Bellpuig. Es troben a uns 2 km de la zona principal, entre vinyes i pins. Uns 15 passos de dificultat mitjana.

El Dau Cara Sud


Verd
  1. IV+; 2. III+; 3. III+; 4. V (6a+, sit); 5. V (Pels forats grans); 6. V+;7. II


Vermell
1. 6b. De Peu ; 7a. Sit
2. 7a+?. Travessa només regletes sense forat gran. (6a+ amb forat gran)
3. 7a. Inici regletes invertides.

***Els graus són orientatius, si algú pot aportar més informació o noms dels blocs o passos us invitem a compartir-ho.

2 comentaris:

  1. Hola bones, com podria aconseguir les resenyes de malda?

    ResponElimina
  2. Bones, jo mateix estic pujant totes línies de les terres de Lleida poc a poc a la app aprieta climbing per Android.
    Jo també busco ressenyes i línies per deixar-ho tot en lloc i que tothom ho disfruti, si algú té ressenyes os agrairia os poseu en contacte a través del correu robert3434@hotmail.com.
    Salut força canut i gas al matalàs 🤟.

    ResponElimina